Apie maisto gaminimą įmanoma parašyti labai daug. Ne veltui knygynų
spintos stovi prikimštos spausdintos literatūros įvairiausiomis kulinarinėmis temomis
nuo receptų rinkinių iki kelionių ir kitokių patirčių. Man labai sunku nepasiduoti
šitokiems gundymams, todėl mūsų namuose šių knygų ir kitokių leidinių yra visa
lentyna, šalia kurios stovi minkštas fotelis, kad galėčiau atsisėdusi ramiai
vartyti. Tačiau vartymas vartymu, o štai kalbant apie maisto gaminimą yra
vienas dalykas, kurį sau tenka pripažinti: negaliu pakęsti gaminimo iš recepto,
todėl visais įmanomais atvejais to vengiu. Žinoma, nebent kyla vidinis poreikis
išbandyti visokius įmantrius kepinius paslaptingais pavadinimais, o tokiais atvejais,
savaime aišku, be recepto geriau visai nieko nedaryti. Tuomet ir tik tuomet iš
stalčiaus gilumos būna ištraukiamos tikslios virtuvinės svarstyklės, pilstoma tiek,
kiek nurodyta, to, kas nurodyta ir taip, kaip nurodyta.
Negaliu paaiškinti kodėl man patinka gaminti. Gal dabar
tiesiog toks gyvenimo etapas, o gal dėl to, kad labai mėgstu skanų maistą ir sugebu
pasiilgti net tokių skonių, kurių dar neteko paragauti. Nors kažkada buvo
visiškai priešingai: valgyti nemėgau visai, ką jau kalbėti apie gaminimą, prie
kurio tekdavo prisidėti nebent lupant visokias daržoves, rakinėjant kaulus iš šaltienai
išvirtos mėsos arba marinuotos silkės. Todėl net pati save nustebinau, kai
pirmą kartą sugalvojau iškepti namiškiams pyragą. Kepiau jį pagal draugės mamos
receptą, buvo man gal keturiolika metų, o namo parėjęs tėtis pažiūrėjo pro
stiklą į orkaitės vidų ir nudžiugęs paklausė, ar vakarienei bus kugelis. Tas pyragas, kuris buvo visa ne kugelis, tuokart
sudaužė man širdį: viršus sudegė, apačia neiškepė, dar kažkaip viskas išbėgo ir
prisvilo, tad nesėkmingo rezultato likvidavimas užtruko labai ilgai ir buvo
karčiomis ašaromis aplaistytas. Nepaguodė manęs net tai, kad visi kaltino
orkaitę, kuriai, tiesą sakant, iki kokybiško daikto buvo tiek pat toli, kiek
iki tarpgalaktinio kosminio laivo. Tuomet
sau ir kitiems prisiekiau, kad virtuvinių bandymų daugiau nebebus.
Tačiau patys žinote, kaip būna su tokiomis priesaikomis: tam
jos ir skambios, kad pavirstų asmeniniais iššūkiais ir būtų daugybę kartų sulaužytos.
Ypač tai tiesa kalbant apie žmogų, kurio viduje gyvena karys. Net jei tas karys
kartais verkia. Taigi, netrukus bandymai atsinaujino, ėmė visai neblogai sektis,
o klasės draugams teko suvalgyti nemažai pyragų su įvairiomis uogomis, kol pagaliau
jis visiems gerokai įgriso. Tą dieną, kai iš namų atvilktoje įspūdingo dydžio skardoje
liko nemažai dar šiltų ištobulinto kepinio gabalėlių, supratau, kad ant vieno
pyrago toli nenujosi.
Tuomet joti į tolimas kulinarines keliones net nesiruošiau,
o šį žirgą pasibalnoti teko gerokai vėliau, kai po studijų atsidūriau Škotijos
sostinėje, kurioje praleidau pusantrų metų. Prieš tai jau turėjau laimės pakeliauti
po rytinę Kanados dalį, taigi buvau ragavusi visokių nematytų gėrybių ir
blogybių. Be to, kitokius skonius padėjo pažinti iš užsienio į mano gimtąjį
miestą gyventi atvykę bičiuliai. Tačiau būtent Edinburge, bute, kuriame gyveno penkios
labai skirtingos merginos iš skirtingų šalių, supratau turinti gebėjimą kurti
ir improvizuoti. O geriausiai šis talentas atsiskleisdavo būtent tuomet, kai
mums pristigdavo pinigų maistui. Vargu, ar vienas skanus patiekalas gali
išspręsti visas pasaulio problemas, tačiau tuščiu pilvu jos visuomet atrodo neįveikiamos.
Taigi, sukrapštydavome likusius pinigus ir eidavome pirkti daržovių į
parduotuvę, kurioje net vieną bulvę parduodavo be jokių klausimų, sukraudavome
į krūvą likusius maisto produktus, ir
sukurdavome nepakartojamą šedevrą vakarienei. O iš ryto išsiruošdavome ieškoti
išeičių, kurios paprastai pasisiūlydavo pačios.
Keista ta mano meilė kulinarinėms knygoms, sumišusi su
nemeile juose surašytiems receptams. Sunku paaiškinti, kaip ir kodėl ji
atsirado. Čia gali būti kaltas mano pačios būdas, mat priešinuosi viskam, kas
mane bando suvaržyti ten, kur tai nėra būtina. Gal todėl ir kemšu receptų
knygas į lentyną, kad pačios gulėtų suvaržytos, primindamos apie kūrybos ir improvizacijos
teikiamą laimę. O gal tam, kad iš jų pasisemčiau įkvėpimo ir užtikrintumo. Kaip
bebūtų, mūsų virtuvėje maištas visuomet sutinkamas su džiaugsmu. Gal taip ir
turi būti, kai maisto gaminimas labiau žaidimas, nei mokslas arba darbas.